Mėnesio archyvas: 2018 m. balandžio mėn.

Kuo teisminė mediacija skiriasi nuo teismo?

Teisinės konsultacijosSprendžiant didelį ginčą norite eiti teismo keliu? Gali būti, kad tai visai nėra reikalinga, nes viską gali sutvarkyti kur kas paprastesnė paslauga. https://www.medijuok.lt/ siūlo apsilankyti teisminės mediacijos procedūroje. Tačiau kas tai yra ir kuo skiriasi nuo teismo? Štai skirtumai, kurie skiria ir jungia teismą ir mediaciją.

Savanoriškas susirinkimas

Kvietimą į teismą jūs gaunate ir negalite jo nepaisyti. O teisminė mediacija – tai savanoriškas abiejų šalių susitarimas sėsti prie bendro stalo drauge su mediatoriumi ir išspręsti problemas. Jūs galite nebūti to susitarimo dalimi, savanoriškai nedalyvauti, neinicijuoti tokio dalyko. Nereikės teisintis, kad sergate, kad negalite atvykti ir pan. Teisminė mediacija yra neprivaloma, taigi, tai iškart atlaisvina požiūrį į ją.

Ta pati teisybės paieška – tos pačios svarstyklės

Teisybės ieškojimo kelias tiek teisminėje mediacijoje, tiek teisme bus panašus. Jeigu dvi pusės papasakos savo lūkesčius ir nusiskundimus, teisminės mediacijos metu mediatorius daugiau mažiau pateiks preliminarias išvadas, kaip teismas vertintų ir spręstų tokią bylą. Taigi, galima iš anksto sužinoti teismo rezultatus arba galimus kelius. Tiek mediacijoje, tiek teisme visi vadovaujasi tais pačiais įstatymais, ta pačia Konstitucija, ta pačia bylos medžiaga. Todėl kitas teisininkas (mediatorius) gali numatyti būsimos bylos eigą ir ją papasakoti.

Nėra priskirto nuosprendžio

Skaityti toliau

Kaip nuvalyti automobilio žibintus

Niekas nenori, kad jų autosviesos būtų murzinos, tačiau valyti jas laiku pasiryžtame ne visi. Kaip valyti automobilio žibintus ir kada?

Valytuvų veikla

XenonKad xenon lemputės https://www.autosviesos.lt/xenon-lemputes visada šviestų ryškiai, turime apvalyti žibintų skaidrų korpusą. Kai kurie automobiliai turi prie žibintų pritvirtintus valytuvus, kurie gal ir iš šalies atrodo juokingai, tačiau tam tikromis sąlygomis yra reikalingi. Esame įpratę, kad valytuvai ant priekinio stiklo lietaus ir sniego metu mums gerina matomumą. Gali atrodyti keista, vandens lašai sutrukdys auto šviesoms apšviesti kelią. Ne visai tai tiesa. Sutrukdys, pasirodo, visai ne vanduo, o purvas ir sniegas. Žibintai yra gana žemai, todėl pavasarį važiuojant per purvynus tikrai galima taip apsitaškyti, kad šviesa sunkiai praeis. Taigi, valytuvai padeda nuvalyti sunkias apnašas nuo žibintų ir suteikia vairuotojui komfortą: tikrai nereikia keliauti iki pačių lempų ir su skuduru krapštyti purvus.

Kada valyti

Skaityti toliau

Individualios veiklos buhalterija

BuhalterijaDirbti savarankiškai dabar yra geros sąlygos, tereikia turėti vadybos įgūdžių ir suprasti, kas yra buhalterinė apskaita Šiauliuose, Kaune, Vilniuje ar bet kurioje kitoje vietoje. O ji visur vienoda. Kokie buhalteriniai klausimai turėtų būti svarbūs taip dirbantiems žmonėms?

Mokėti už save PSD ar nemokėti?

Vienas iš pirmųjų buhalterinių klausimų, dirbantiems pagal individualią veiklą, turėtų būti jų PSD įmokų klausimai. Ar taip dirbantys žmonės turės galimybę gauti sveikatos draudimą, ar jie bus gydomi nemokamai ligoninėse? Jeigu esate studentai arba dirbate dar kažkur pagal darbo sutartį, tai kas mėnesį PSD mokėti nereikia – tą reikės daryti tiktai metų gale, vėliau, kai viską deklaruosite. Tačiau šiaip reikėtų kas mėnesį mokėti nustatytą PSD, jeigu niekur kitur nedirbate. O tai sudaro 9 proc. šalyje esančio minimalaus uždarbio. Kadangi MMA lygis kasmet kyla, tai kils ir PSD įmoka. Patogus būdas tvarkyti šį buhalterijos klausimą: tiesiog nustatyti banke automatinį PSD mokėjimą. Tuomet jums bus galima ramiai ir be vargo išspręsti kai kuriuos dalykus – nereikės niekada sukti galvos, ar nepamiršote sumokėti PSD už save, žinosite, kad automatiškai kažkelintą mėnesio dieną tai yra padaroma.

30 proc. ar nuo išlaidų?

Skaityti toliau

Kylantys reikalavimai energiniam naudingumui statytojams kelia papildomų sunkumų

Nuo 2018-ųjų pasikeitus reikalavimams naujai statomiems namams (turime omenyje, kad nuo šiol privaloma A+ energinio naudingumo klasė), internete pasipylė prieštaringų nuomonių apie šiltinimo sluoksnio storį atitvarams – sienoms ir stogui. Kalbama net apie polistirolo ir stiklo vatos gamintojų suokalbį su valdininkais, neva tokiu būdu bandoma padidinti šiltinimo medžiagų pardavimus. Pagrindinis oponuojančiųjų argumentas – kad nors šiluminė varža ir didėja, nuo tam tikro taško tai nebedidina šilumos taupymo efektyvumo. Jau prieš eilę metų yra atliktų skaičiavimų, teigiančių, kad didesnis nei 20 cm šiltinimo sluoksnis neturi prasmės, jei užtikrinama itin sandari pastato konstrukcija su minimizuotais šilumos tilteliais. Teigiama, kad ypač sandarios šiltinimo medžiagos sluoksnio šiluminę varžą padidinus dvigubai, šilumos sutaupoma tik 3%. daugiau. Taigi ar verta kalbėti apie tokios investicijos efektyvumą?..

Stogo dengimasVisgi pagal statybos techninį reglamentą STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ reikalaujama, kad A+ klasės gyvenamojo pastato sienų šiluminio laidumo rodiklis būtų ne didesnis nei 0,11 (W/(m²K), o stogo – ne didesnis nei 0,09 (W/(m²K). Su oficialiais reikalavimais statyboms galima susipažinti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tinklalapyje, kur skelbiami statybos techniniai reglamentai.

Skaityti toliau